Tapasztalatok

Syreni Címkék: adatok összehasonlítás helga rattus2009.10.10. 12:05

Helga 3 dolog miatt különbözhet a csajoktól, és azt hiszem, nem az én tisztem eldönteni, hogy tulajdonképpen miért is más, mint a nagylányok:

- vadpatkány - tenyészpatkány
- kölyök - felnőtt
- házipatkány - norvégpatkány

 

Étkezési szokások

Ugyanazt a kaját kapja, amit a többiek: Rat Complete, Rat&Mouse Pro, Vitakraft Premium táp és nasi: kölesgolyó (az abszolút favorit), szotyi, mogyoró, papagájos magkeverék. Ezen kívül friss zöldség, gyümölcs, általában Immunovettel szórva.

A nagylányok (addig is míg kicsik voltak) normálisan esznek: kivesznek egy darab tápot és megeszik. Helga ezzel szemben minden egyes darabba belerágcsál, majd otthagyja. Végigmegy az összes szem RC-n vagy Pro-n, mindenbe belerág, de nem eszi meg teljesen.

Inni a mancsából iszik (ha nem itatóból, hanem tálból kell neki). Belemártja a mellső lábát, majd végignyalogatja az ujjait. Nemcsak néha, mindig  ezt csinálja, a saját nagylányaimnál nem, de mások norvégjainál (anna. Gollamja, Vlad Szerafinája) már tapasztaltam ilyet - eddig csak kölyköknél, úgyhogy ez korbeli sajátosság lehet (persze lehet, hogy ő nem fogja kinőni, majd kiderül).

Szerafináról pár szót: Szerafina egy vadon befogott, kézzel felnevelt vad norvégpatkány, vagyis sokszor lesz szó róla, mint összehasonlítási alapról, hiszen így a korbeli eltérésből és tenyésztésből eredő különbségeket kiszűrhetjük. Szera most 1 éves, Vlad patkánya, úgyhogy sokban fogok hagyatkozni majd az ő elbeszéléseire, véleményére ebben a kérdésben.

 

Felépítési különbségek

Itt egy tudományos ábrázolás (hála Adamnak)

Ami még feltűnő: óriásiak a hátsó lábai, emiatt kicsit terpeszben és csámpásan közlekedik, ami hihetetlen aranyos. Ugrálósabb és hirtelenebb (nem ijedősebb, csak a mozgása más), vadpatkányként nagyon biztos önmagában, hatalmasakat ugrik és mindig pontosan. A farka arányaiban tényleg hosszabb, és végig felemelve, vízszintesen tartja futás közben. A fülei ráérnek a szemére, a bőre XXL-es (nagyon sok és nagy bőre van, mintha nem lenne belehízva). Az orra másmilyen, nem olyan hegyes, de ugyanúgy szőrös. A színe alapvetően ugyanaz, főleg így babaként, alul fehér, felül vadas, a farka felülről fekete alulról fehér. A talpa neki is sötét, bár nem annyira, mint a vad norvégoknak.

 

Viselkedés

Emberközeli, már nemcsak eltűr, hanem igényel is - a játszótér helyett inkább rajtam mászkált tegnap is. Bár én vagyok neki "anyu", minden további nélkül jól érzi magát Adam, Vlad, vagy akárki más nyakában is.

Hiperaktív, vagyis emberen, ha nekiáll a rohangálásnak, nem hagyja abba. Változó mennyi ideig tart ez nála, általában 2-5 órát pörög, aztán elalszik. Ezt mostanában a nagylányokhoz bújva abszolválja, akik jól tűrik - ahogy azt is, hogy hátulról felugorva a hátukon/fejükön landol. Nem bántják, egyszerű gyerekként kezelik, bár a hierarchikus rendben még nincs meg teljesen a helye, de már befogadták.

Helga harapdálós, de valószínűleg ez a vadsága és/vagy kölyöksége eredménye. Pólón keresztül, vagy csak amúgy, nem komolyan harap, csak ráfog, viszont azt többször egymás után. Nemcsak ha kaját érez/felébresztem/macerálom, eddig nem találtam benne logikát, hogy mi alapján kezd el harapdálni :) Nem bánt, játszik.

 

Hirtelen ennyi jut eszembe (e-sambe, hehe) :)

A bejegyzés trackback címe:

https://rattus.blog.hu/api/trackback/id/tr261440252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása