Most

Syreni 2009.10.09. 18:47

A kiindulási helyzet.

Helgát 4 hete mentették meg Vladék. Először a testvéreivel lakott nálunk, a nemi érés (khm...) miatt azonban a fiúkat el kellett tenni mellőle, hiszen nem akarunk idejekorán kispatkányokat. Helga jelenleg velünk lakik, a "miénk".

A nálunk engem és a barátomat, Adamot jelenti. Egy egyetemi kollégiumban élünk 3 norvég, 1 vándorpatkánnyal, 5 afrikai csíkos fűegérrel, kb 30 afrikai törpeegérrel és 17 madagaszkári óriáscsótánnyal. Teljesen normálisak vagyunk amúgy, egyetemre járunk, dolgozunk stb.

Ha már munka - jelenleg a patkánytartás szempontjából legideálisabb munkahelyen töltöm mindennapjaimat, a RatMania patkányos fórum bóóótjában, a FishMania Horgászcentrumban. Van egy hatalmas, patkányos játszótér, ahol szabadon randalírozhatnak a csajok.

Az összeszoktatás patkányéknál sokszor nem egyszerű - mivel pedig most egy másik fajról van szó, akik ráadásul a természetben irtják is egymást (történelemlecke: a norvégpatkányt a 17-18. században hozták be Európába az ázsiai kereskedők (értsd: kínaiak LOL), akik erőteljesebb, agresszívebb, nagyobb termetű faj lévén megtizedelték az addig itt őshonos házipatkány populációt. Ahol a norvégpatkány feltűnik, ott jelentősebb házipatkány populációra nem lehet számítani. Mint már írtam, Magyarországon 30 éve nem is láttak Rattus rattust (RR), Angliában pedig már nagy valószínűség szerint ki is halt. Ennek ellenére jelenleg még nem védett, de a mostani felfedezéssel (vagyis a kicsikkel) talán sikerül ezt is elérni), ezért különösen nagy figyelemmel kezdtük Helga bemutatását a nagylányoknak. Feleslegesen. A nagyok közkeletű kifejezéssel élve le se ****, vagyis rá se hederítettek, hiába ugrált rájuk vagy bújt a hasuk alá a kislány. A szállítóban együtt aludtak, tegnap pedig már a ketrecben is együtt voltak egész este, ahol bár volt csipogás (ez a hierarchia eldöntésének folyamata - a nagyobb, rangban feljebb álló erőszakos mosdatással adja a lejjebb levő tudtára, hogy hol a helye, amit a delikvens általában csipogással nehezményez).

Most épp a játszótéren alszanak együtt a csőben Kozmóval úgyhogy teljes a béke. Helga amúgy pofátlanul ugrál a nagyok fején, hátán, rohangál utánuk és láthatóan boldog, hogy vannak patkányos játszótársai is, nemcsak az én pólóm :)

Amúgy Helga jár velem egyetemre, dolgozni, buszon-metrón-villamoson. Néha néznek rám furcsán, hogy mozog a "harmadik mellem", de alapvetően az emberek olyan közönyösek, hogy észre sem veszik.

Helga jelenleg 58 gramm, várhatóan 200 körülire nő meg (ha hinni lehet a Wikipédiának hehe).

A már megtett megfigyeléseimet a következő bejegyzésben írom le.

A bejegyzés trackback címe:

https://rattus.blog.hu/api/trackback/id/tr471439220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása