A házipatkányról általában

Syreni Címkék: adatok rattus2010.01.29. 14:45

Genetika
A házipatkány (Rattus rattus, angolul Black Rat – fekete patkány, Ship Rat - hajópatkány, Roof Rat - tetőpatkány, House Rat - házipatkány, Alexandrine Rat – alexandriai patkány, Old English Rat) genetikailag a rágcsálók rendjébe (Rodentia), az egérfélék családjába (Muridae) és a patkányok nemzetségébe (Rattus) tartozik.
 
Elterjedés
Ázsia trópusi területeiről származik, és a római korban terjedt el a Közel-Keleten, mielőtt a VI. században elért Európába. Az európai népekkel utazva az egész világon elterjedt. Napjainkban ismét inkább a melegebb területeken él, mivel a hűvösebb övezetekből kiszorította a norvég patkány (Rattus norvegicus).
 
Testfelépítése
A természetben többféle színben is előfordul a feketétől a világosbarnáig. Testhossza 15-20cm lehet, farka 20cm körüli, tömege 200-400 gramm. Lábai, fülei és orra kicsi és rózsaszín. Füle a vándorpatkányénál nagyobb, igen vékony bőr és egészen csekély szőrzet borítja. Előrehajtva teljesen befedi a szemet, vagy legalább a szemközépig ér. Hengeres farkán átlagosan 254 (220-290) pikkelygyűrű van. Bundája szürkésfekete vagy szürkésbarna. A hátán kiálló, megnyúlt koronaszőrök borzas külsőt kölcsönöznek neki. Hasi oldala kissé világosabb. A dél-európai alfajok hasa élesen elhatárolt, fehér.
 
Életmódja
Éjszakai állat és bár mindenevő, előnyben részesíti a gabonákat és a gyümölcsöket. A norvég patkányhoz képest rossz úszó, viszont mozgékonyabb és ügyesebben mászik, általában felfelé menekül. Ideális körülmények között egész évben szaporodhat, a nőstény 3-6 almot hoz világra, esetenként maximum 10 kölyökkel. Amennyiben kevés a táplálék, a nőstények képesek szabályozni ivarzásukat és mindössze egy almot szülnek egy évben. A házipatkány 2-3 évig él, maximum 60 fős hierarchikus társadalmakban.
 
Egyebek
A házipatkányok (vagy inkább élősködőik) több kórokozót is hordozhatnak, melyek közül a legismertebbek a bubópestis (a patkánybolha terjeszti), tífusz, Weil-kór, toxoplazmózis, és trichinellózis.
Az 1920-as évek Angliájában több színváltozatot is kitenyésztettek és tartottak háziasított vándorpatkányok mellett. Ez egy ritka zöldes színváltozatot is eredményezett. Manapság már nagyon kevesen tartanak házipatkányt kedvencként, a legtöbb hobbipatkány háziasított vándorpatkány.
Mint kevésbé védett faj szerepel az IUCN vörös listáján (veszélyeztetett faj). Ennek oka, hogy széles körben elterjedt és általában kártevőnek tekintik. Nemzetközileg nem védett, viszont sok természetvédelmi körzetben él.
 
források

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rattus.blog.hu/api/trackback/id/tr211712552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása