Angol okosságok

Syreni 2009.10.14. 12:51

1. link

Itt egy angol oldal jó sok Rattus rattusos képpel, néhány közülük a Londoni Állatkert állományából van, illetve különböző házikedvencként tartott állatok fotói, magyarázattal, hogy miből látszik az adott állat házipatkánysága :)

Helga jelen pillanatban leginkább a mouse-like ship ratre hasonlít, ami a legalsó kép :)

megjegyzés: a 3 oldal közül a linkelt a 2., mivel ezt találtam meg először :) Az első a ship-rat színekkel foglalkozik (az alexandrinus formára (a képeken ez a patkány Tobias) hajaznak a kicsik leginkább), a harmadik meg a személyiségükkel. És mindegyik tele van képekkel :)

update: Itt a főoldal. Bocsi, körülményes vagyok mint állat.

Összehasonlító (gyakorlatilaghalottpatkányos) kép

2.link

Ez itt kártevőként kezeli a "roof rat"-eket, de legalább pontos leírást ad róluk, a szokásaikról - főleg a What else you should know about roof rats rész érdekes.

3. link

Ezen a linken össze van szedve egy csomó infó a roof ratről (hol él, mit eszik, hogy szaporodik). Ami érdekes, hogy leírja a 3 alfajt (black rat, Alexandrine rat és fruit rat), ezek közül szintén az Alexandrine illik a törpékre. A legfontosabb azonban ez a két mondat:

Crossbreeding between subspecies has often occured, resulting in unreliability in identification by colour. However, Roof rats do not cross with Norway rats.

Vagyis az alfajok keresztezése többször is megtörtént, ami azt eredményezte, hogy nehéz a szín alapján besorolni az állatokat. Illetve a házipatkány nem keresztezhető a norvég patkánnyal. Ha más nem, fél éven belül ez eldönti a kérdést - ha Helgának és egy biztosan norvégnak lesz babája - akkor norvég. Ha nem...az meg még nem bizonyít semmit. Persze ez inkább elméleti fejtegetés, nem vagyok az az állatokkal kísérletezős "összeteszem majd lesz valami" típus :)

4.link

Játék :) Nekem 11, Vladnak 12 - bedőltem egy képnek, ami 3-4 helyen roof ratként szerepel, pedig em is az. Sosem szabad vakon hinni az internetnek :) Az oldal kicsit rossz, kiadja az eredményt Submit után, de hamar eltűnik. Ha nyomsz egy Reset-et aztán egy visszát, akkor jó. Vagy Reset aztán Submit és kiadja a megoldást, csak össze kell hasonlítani azzal, amit válaszoltál.
Alul meg van egy jó kis szöveges összehasonlítás - meg a már jól ismert kép :)

Egyéb hasznos linkek az oldalt alakult "Angol patkányos oldalak" linkblogban. Hasznosak, főleg a Hello Sailor, ami ennek a bejegyzésnek is az első linkje (nekiállok és lefordítom nemsokára, hogy meglegyen), a többi pedig a norvégpatkányokkal, mint házikedvencekkel foglalkozik. Mivel a két faj alapjaiban megegyezik, ezért aki keveset tud a patkányokról, érdemes elolvasgatni ezeket is :)

Azért vigyázzatok, vannak helytelenül közölt információk is (Ratbehaviour például nagyon jó és összeszedett, de nem szentírás) - ha már itt tartunk, inkább nézzétek át a RatManiát, mint a Wikipédiát patkány ügyben. A Wikipédiának arányaiban egyre kevésbé lehet hinni - például amit a Rattus rattusról ír, az nagyrészt a mindkét patkányfajra jellemző információ, illetve semmitmondó, esetleg egyenesen félrevezető.
Ezen kívül három szócikke is van a patkányokról - a sima "Patkány" semmiről se szól, a "Vándorpatkány" a legjobb és leginkább összeszedett, de vannak benne fenntartásokkal kezelendő részek - egy vad patkány például nem nagyon szül 23 kölyköt, a 7-8 a gyakori (ennyi emlője van ugyanis). "Háziasított patkány" bejegyzés pedig egy magánember tapasztalataira épül, s bár alapvetően helyes gondolatokat tartalmaz, senki ne próbálja meg klikkerrel tanítani a patkányát.
Egyik sem tudományosan, kutatásokkal alátámasztott cikk. Csak óvatosan, fenntartásokkal :)

A bejegyzés trackback címe:

https://rattus.blog.hu/api/trackback/id/tr941449521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása